Wat is een Whiplash?

Wat is een Whiplash?

Een Whiplash is eenvoudig gezegd een verrekking van de nekspier. Een Whiplash vindt meestal plaats, nadat iemand van achteren aangereden wordt in de auto. Op zo’n moment wordt het hoofd met grote kracht heen en weer geslingerd.

Oorzaken en het ontstaan van een Whiplash

Een Whiplash ontstaat meestal door een auto-ongeluk. Na een auto-ongeluk kan het voorkomen dat de nek flinke en abrupte bewegingen te voorduren krijgt. Deze bewegingen hebben zijn weerslag op de:
  • Spieren
  • Gewrichten
  • Banden
  • Nek- en rugwervels.
Auto-ongelukken zijn de voornaamste bron van Whiplash letsel. Desondanks kan een Whiplash ook voorkomen bij andere ongevallen. Hierbij kan gedacht worden aan ongelukken die voorkomen bij bijvoorbeeld paardrijden, skiën, duiken, schaatsen of een botsing met een solide voorwerp. Het komt vaak voor dat Whiplash slachtoffers kort na het ongeval last gaan krijgen van symptomen. Niet alleen kunnen symptomen lichamelijk van aard zijn, maar symptomen kunnen zich ook psychisch uiten.

De symptomen van een Whiplash


Een Whiplash kan verantwoordelijk zijn voor vele klachten. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen:
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Schouderklachten
  • Vergeetachtigheid en concentratiestoornissen
  • Slapeloosheid
  • Psychische problemen met als voorbeeld een angst- of depressiestoornis

De behandeling van een Whiplash


De behandeling van een Whiplash is per persoon verschillend. Artsen en deskundigen zijn het zelfs vaak met elkaar oneens. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat er professionele hulp wordt ingeschakeld. De behandelingen die het vaakst voorkomen zijn: fysiotherapie en of gespecialiseerde revalidatie therapie, pijnbestrijding op een pijnpoli. TENS: Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie en Radiofrequente facetdenervatie.
Er vindt veel discussie tussen belangenbehartigers en verzekeraars plaats, omdat symptomen en schade niet altijd eenvoudig aan te tonen zijn.

Conclusie


Denk je of heb je een Whiplash opgelopen? Bezoek zo snel mogelijk een huisarts. De huisarts kan je helpen of doorverwijzen. Vervolgens kun je het beste momenten van rust en inspanning afwisselen. Blijf zoveel mogelijk op een normale manier bewegen met je hoofd en nek. Blijf bij twijfel niet doorlopen met klachten. Tussen verzekeraars en belangenbehartigers is een Whiplash een lastig onderwerp. Er vindt veel discussie plaats, omdat symptomen en schade niet altijd eenvoudig aan te tonen zijn. Een goede belangenbehartiger gespecialiseerd in letselschade kan hierin het verschil maken. Claim je letselschade.